Flag Відділ освіти Маньківської районної державної адміністрації
Науково-методичне забезпечення
Меню сайта

Форма входу

Пошук

Наш Район

Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Час

Архів записів

Погода
Маньківка 

Статистика
интернет статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інтернет ресурси

Міністерстві освіти і науки України
Головне управління освіти і науки Черкаської ОДА
Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників
Кабінет інформатики №37
Маньківська районна рада
Маньківська райдержадміністрація

Вітаю Вас, Гость · RSS 19.04.2024, 12:34

Головна » 2010 » Березень » 1 » Аналітична інформація про стан розвитку дошкільної освіти у 2009 році
12:38
Аналітична інформація про стан розвитку дошкільної освіти у 2009 році
У 2009 році зусилля відділу освіти та керівників дошкільних навчальних закладів були спрямовані на забезпечення права малолітніх громадян на дошкільну освіту, а також для створення належних умов для безперебійного функціонування дошкільних навчальних закладів.
 Намітилася тенденція щодо збільшення контингенту дітей у дошкільних закладах. Мережа повністю збереглася. У районі функціонує 24 дошкільні навчальні заклади на 1298 місць, де виховується 988 дітей. Черги на влаштування дітей немає, задовольняються всі потреби батьків. 
 23 дошкільні заклади мають цілорічний режим роботи. Сезонним залишається лише дошкільний заклад в с. Березівка на 33 місць. 
 Всі дитячі садки належать до типу дошкільних навчальних закладів ( ясел – садків) для дітей віком від двох місяців до шести років, навчально – виховних комплексів немає. Всі заклади мають статути, які затверджені у відділі освіти. 24 дошкільні навчальні заклади належать до комунальної форми власності. Щорічно на зимовий період припиняє свою роботу сезонний дошкільний заклад у с.Березівка «Ластівка», рішення про закриття приймає виконком Березівської сільської ради ( у 2009 році рішення виконкому від 15.10.2009 № 35). Облік дітей дошкільного віку здійснюється місцевими органами влади, крім того, щорічно у червні відповідно до наказів по дошкільному закладу та відділу освіти здійснюєтьчся подвірний облік дітей. Аналіз даних проводиться тричі на рік: травень – при складанні планів комплектації груп на наступний навчальний рік, вересень – під час складання реальної мережі дитячих садків та контингенту дітей на новий навчальний рік та у січні – під час складання звітів за фінансовий рік.
 Діти 5-річного віку охоплені дошкільною освітою100- відсотково. Найбільш позитивний результат – це систематичні заняття на базі дошкільних навчальних закладів. У 2009 -2010 навчальному році 241 дитина охоплена цілорічним педагогічним впливом. Одна дитина сезонного Березівського днз під час осінньо- зимового періоду проходить навчання на базі Березівської зош І-ІІ ступенів, де з нею займається завідуюча дошкільним навчальним закладом.
 Одним із напрямків роботи відділу освіти по зміцненню та збереженню здоров’я у дітей у 2009-2010 навчальному році є формування культури збалансованого та раціонального харчування. У всіх дошкільних навчальних закладах харчування трьохразове: сніданок, обід, вечеря. Середня вартість дітодня у порівнянні з минулим роком зросла на 2 гривні і становить 10-12 гривень. Виконання норм основних продуктів харчування збільшилося у порівнянні з минулим роком на 4 відсотки і становить 92 відсотки. Невиконання норм у переважній більшості по таких продуктах: сир кисломолочний – 77 відсотків, яйця -66 відсотків, м'ясо – 75 відсотків, сир твердий – 72 відсотки. Найвища вартість харчування у Маньківських дошкільних навчальних закладах №1,4 -12-15 гривень, найнижча у Крачківському, Подібнянському днз – 6-8 гривень. У всіх дошкільних навчальних закладах овочі, картоплю, фрукти заготовляють батьки. Харчоблоки днз забезпечені холодильниками, електроплитами на 100 відсотків. Посудом та кухонним інвентарем в основному дошкільні навчальні заклади забезпечені, проте потребують поновлення чашки, виделки, ножі.
 Фінансування дошкільних навчальних закладів у 2009 році збільшилося на 744,4 тис грн. у порівнянні з 2008 роком і становить 5478,1 тис грн..
 Фактичні видатки на одного вихованця дошкільних навчальних закладів у 2008 році становила 4800 грн, у 2009 році -5757 грн.
 Проблеми у фінансуванні:
- Недостатня кількість коштів виділяється на зміцнення матеріально-технічної бази дошкільних закладів;
- Недостатньо фінансується методичне та медичне забезпечення закладів.

У 2009 – 2010 навчальному році в системі дошкільної освіти працює 206 працівників 100 із них педпрацівники.

 Всього педпрацівниківОсвітній рівеньКваліфікаційний рівеньрозрядиПедзвання
вищаСер спецвищІ катІІ катспец789
20091002773-4-23512563
20101003268-5-27511523

Всі дошкільні заклади забезпечені педагогічними кадрами. Здобувають вищу освіту 4 педагоги на заочній формі навчання. 
 Освітній рівень педпрацівників 2008 рік – 27 відсотків, 2009 -32 відсотки.
 Медичне обслуговування дітей здійснюють медичні сестри у таких дошкільних навчальних закладах Маньківські №1,4, Буцький, Вікторівський, Добрянський. Кислинський, Іваньківський. 
 Медичні кабінети обладнані у Буцькому, Іваньківському, Маньківських №1,4, Потаському днз. Ізолятори є: у маньківських №1,4, Буцькому, Іваньківському, Вікторівському, Молодецькому дошкільних закладах. Аналіз медичних оглядів показує, що найбільше діти хворіють у Молодецькому днз -12 днів по хворобі пропущено однією дитиною. Найнижча захворюваність у Маньківському днз №1 -0.3 дні по хворобі на одну дитину. Показник захворюваності по району за 2009 рік становить 3.4.
 27.04.2009 році на сесії районної ради була прийнята районна програма розвитку системи дошкільної освіти «Дошкілля Маньківщини»на 2009-2013 роки, яка ставить основні завдання:
 - зміцнення матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладах;
 - розширення мережі днз відповідно освітніх запитів населення;
 - поліпшення соціального та правового захисту навчально-виховного процесу;
 - забезпечення днз висококваліфікованими медпрацівниками, постійне їх підвищення їх освітнього рівня;
 - програмно – методичне забезпечення діяльності дошкільних навчальних закладів та інші завдання.
 Відповідно до завдань програми до кінця 2009 року було виділено 48 тис грн. для відновлення діяльності типового приміщення Дзензелівського дошкільного навчального закладу «Колобок». Триває капітальний ремонт дитячого садка.
Освітньо-виховна робота в дошкільних навчальних закладах здійснюється відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту», Базового компоненту дошкільної освіти в Україні та Базової програми «Я у Світі».
З нового 2009-2010 навчального року всі дошкільні навчальні заклади працюють за новою Базовою програмою «Я у Світі», планують освітньо-виховну роботу за сферами життєдіяльності. 
  В РМК сплановано мережу методичних заходів по підвищенню кваліфікації педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів щодо впровадження нової Базової програми «Я у Світі», діє творча група.
 В усіх 24 дошкільних навчальних закладах створені піклувальні ради, щоквартально на базі дошкільного закладу проводяться районні семінари голів сільських і селищних рад та завідуючих днз щодо роботи піклувальної ради в днз за участю голови районної ради.
  В Буцькому днз «Дзвіночок» вже вісім років діє група по інтенсивному загартуванню дітей (обливання холодною водою протягом року, обтирання тіла льодинками) під керівництвом завідуючої днз Майбороди О.В..
  Для профілактики плоскостопості в днз застосовують «доріжки здоров’я», босоходіння по сольових доріжках, дотиковий масаж за методикою А.Уманської.  
 Цікаво проходять сюжетні заняття з фізкультури під керівництвом інструктора з фізичного виховання Ткаченко Г.О. (Маньківський днз №1), загально-розвиваючі вправи з дітьми у вигляді ритмічної гімнастики з віршованим супроводом.
 В Маньківському днз № 1 діє «Школа особистого зростання педагога», клуб молодого вихователя «Зростання» - Маньківстький днз №4.
 Пріоритетними напрямками в роботі днз є робота з здібними та обдарованими дітьми - розвивати таланти маленьких «зірочок».
  Щороку в Маньківських дошкільних закладах №1, №4 в «День Знань» проводиться акція «Подаруй дитині казку» за участю керівників району, селища, відділу освіти, підприємців, батьків, де гості читають та дарують дітям казки. Проведено свято «Пісня єднає родинні серця» - вшанування родин , діти яких в закладі виховувались двоє і більше з однієї сім’ї. 
 В Маньньківському днз №4 працює художньо-естетична лабораторія за 5 напрямками: художня вишивка, бісероплетіння, народна іграшка, художня образотворча діяльність, народознавчі обряди, під керівництвом завідуючої днз Церпиш С.В., учасниками якої є діти, працівники днз, батьки. Вихователі-методисти Смак Н.А., Ковбаса Л.І. працюють по технології фізичного виховання М.Єфименка «Театр фізичного розвитку та оздоровлення дітей».Створена творча група (керівник Церпиш С.В.- завідуюча днз №4), яка працює за темою «Проектна технологія в освітньому проекті».
 Вихователь - методист Смак Н.А. за методичні рекомендації «Граючись, пізнаємо світ» визнана лауреатом виставки «Освіта Черкащини-2009» і занесена до каталогу передового педагогічного досвіду.
  Вихователь - методист Маньківського днз №1 Куницька О.Л. веде гурток народознавства , на якому вихователь вивчає українські народні пісні, колискові, колядки, щедрівки, примовки, лічилки, прислів’я), навчає дітей складати міні - оповідання, міні – вірші.
  В Буцькому та Потаському днз створені кімнати природи для дослідницької діяльності та експериментування, проводяться окремі заняття з творчого розповідання, в Іваньківському створено кімнату – музей «Світлиця», почалася робота по створенню музею народної іграшки, а в Буцькому днз створюється музей ляльки. 
 В групових кімнатах дошкільних закладів постійно поновлюється і поповнюється ігрове обладнання. З листопада 2009 по березень 2010 року в днз проводиться виставка –конкурс «Розвивальне середовище в групах днз», наказ № 204 від 18.11.2009 року по відділу освіти Маньківської райдержадміністрації
 Для екологічного та пізнавального розвитку малят в березні 2009 року проводилася виставка-конкурс «Куточки природи в днз», наказ №45 від 18.03.2009 року по відділу освіти Маньківської райдержадміністрації.
Кожний дитячий садок оформив фотоальбом «Історія дошкільного закладу рідного села», в якому розміщені фотографії з життя дитячого садка в минулому і сьогодення 
У Вікторівському дошкільному закладі працює гурток «Театрали», щомісячно проводиться тиждень казки під музичний супровід з елементами танців, під керівництвом вихователя Омельчук Л.М.та помічника вихователя працівники днз власноруч виготовляють дитячі костюми для театралізованих дійств.
 Працює консультпункт «Мамина школа» для молодих мам під керівництвом медичних сестер днз..


Категорія: Дошкільне виховання | Переглядів: 9461 | Додав: Toltec
На початок
© Toltec 2024
Безкоштовний хостинг uCoz