Flag Відділ освіти Маньківської районної державної адміністрації
Меню сайта

Форма входу

Пошук

Наш Район

Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Час

Архів записів

Погода
Маньківка 

Статистика
интернет статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інтернет ресурси

Міністерстві освіти і науки України
Головне управління освіти і науки Черкаської ОДА
Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників
Кабінет інформатики №37
Маньківська районна рада
Маньківська райдержадміністрація

Вітаю Вас, Гость · RSS 29.03.2024, 07:45

Головна » 2010 » Вересень » 8 » До уваги керівників закладів освіти ТЕРМІНОВО !!!
09:10
До уваги керівників закладів освіти ТЕРМІНОВО !!!
8 вересня – інформаційний день

 На виконання Указу Президента України від 17.02.2001 №101/2001 «Про удосконалення діяльності органів виконавчої влади з питань інформування населення», розпорядження облдержадміністрації від 09.06.2010 №124 «Про організацію проведення в області «Інформаційного дня» просимо 8 вересня 2010 року провести інформаційний день на тему «Соціально- економічний розвиток Черкащини»
 Рекомендації додаються 
Додаток 
 
Соціально-економічний розвиток Черкащини

Пріоритетні завдання нашого регіону

Президент України Віктор Янукович у своєму Посланні до українського народу наголошує, що в першу чергу необхідно забезпечити високий рівень і якість життя українського суспільства, як «суспільства середнього класу». У фокусі цього курсу – людина як унікальна особистість і як громадянин, патріот своєї Батьківщини.  
Нова інфраструктура країни, робочі місця, новітні виробничі технології наповнюються реальним змістом лише тоді, коли підпорядковані гуманістичним цілям суспільного розвитку, економічного і духовного розкріпачення особистості, соціальної захищеності, турботи про життя, здоров’я та матеріальний стан людей, практичним гарантіям громадянських прав та свобод.
На підтримку програми Президента України Віктора Януковича прийнята Програма економічних реформ на 2010 – 2014 рік «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». З метою її реалізації на Черкащині створений і ефективно функціонує Регіональний комітет з економічних реформ, який очолив голова облдержадміністрації Сергій Тулуб.
Комітет працює в напрямку соціально-економічного розвитку регіону, а саме розробляє концепцію і втілює реформи для стабілізації розвитку сільського господарства; модернізації промисловості, паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального сектору, розвитку будівельної галузі. Одним із провідних напрямків роботи комітету є створення сприятливого клімату для залучення іноземних інвестицій.
З перших днів перебування на посаді голови облдержадміністрації С.Б.Тулуба розроблено і розпочато втілювати у життя «План першочергових дій Черкаської облдержадміністрації з питань соціально-економічного розвитку на 100 днів».
Очільник області підкреслює, що в умовах сьогодення головне завдання області - створення базису для ефективного функціонування економіки регіону в умовах вимог сьогодення, на основі використання високих технологій, виробництва інноваційної, конкурентоспроможної продукції та залучення іноземних інвестицій.
Черкащина має все для формування сприятливого інвестиційного клімату та активізації міжнародної співпраці:
- вигідне географічне положення; 
- добре розвинуту інфраструктуру; 
- сприятливі умови для розвитку бізнесу; 
- високий освітній рівень населення; 
- низький рівень витрат на виробництво; 
- значні перспективи розвитку аграрної та харчової галузей регіону. 
Найбільшу зацікавленість щодо вкладення капіталу викликають у інвесторів такі галузі економіки, як харчова промисловість (40,2% сукупного капіталу нерезидентів), хімічна промисловість (29,7%), сільське господарство (9,0%), целюлозно-паперова промисловість (5,0%), торгівля (4,5%), машинобудування (3,7%).
Одним із найважливіших напрямів залучення інвестицій є розвиток інноваційної сфери. Щоб на повну силу задіяти її потенціал, потрібно сформувати інноваційні пріоритети, забезпечити розвиток інноваційної інфраструктури, підтримати інноваційне підприємництво.


Загальна характеристика області

Черкаська область розташована в центрі України. Її територія становить 20,9 тис. кв. км (3,5% території України), де мешкає понад 1 млн. 380 тис. чоловік. Це приблизно 3% всього населення України.
Одна із особливостей області - її багатоманітна, неушкоджена природа. Різноманітність ландшафту області досить унікальна: рівнини поєднуються з пагорбами, глибокі долини та озера, які створюють мальовничі пейзажі. Область перетинає головна водна артерія України - річка Дніпро. 
Адміністративний центр області - місто Черкаси з населенням близько 300 тисяч чоловік. Нині - це сучасне місто, розташоване вздовж берега Дніпра. 
Земельний фонд Черкащини за своїм родючим потенціалом є одним з найвищих в державі й характеризується високою розораністю – 87,6 %. Площа сільськогосподарських угідь – 1451,3 тис.га або 3,5% угідь України.
За обсягами валової продукції сільського господарства Черкащина займає перше місце серед регіонів України і виробляє близько 6,5 % загальнодержавного обсягу.

Економічне сьогодення регіону
• Сільське господарство
Чорноземи Черкащини зумовлюють високий рівень розвитку сільського господарства, де працює третина працездатного населення регіону. На одного жителя області виробляється валової продукції сільського господарства в 1,5 раза більше, ніж в середньому по Україні. На території області працює 705 сільськогосподарських підприємств, утворених на КСП та 1025 фермерський господарств. 
У структурі виробництва сільськогосподарської продукції традиційно переважають зернові культури та цукровий буряк. Важливими галузями є молочно-м'ясне тваринництво, свинарство та птахівництво, де впроваджуються сучасні досягнення селекції та біотехнології. Розвитку цієї галузі сприяють 12 племзаводів та 5 племгосподарств, 46 племінних ферм з розведення молочної та м'ясної худоби і свиней.
Міністерство аграрної політики презентувало рейтинг регіонів, в якому підсумували розвиток агропромислового комплексу України. Черкащина посіла перше місце зі значним відривом від інших областей України. При визначенні місця враховувались показники тваринництва, матеріально-технічного забезпечення, виробництва харчових продуктів, напоїв, тютюнових виробів, виробництва валової продукції сільського господарства, індекс споживчих цін на продукти харчування і безалкогольні напої, поголів’я худоби і птиці, продуктивності худоби і птиці, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

• Промисловий комплекс
Розвитку сільського господарства області сприяє її промисловий комплекс, який включає 314 великих промислових підприємств. За структурою виробництва вони розподіляються таким чином: харчова промисловість - 43,6% (до обсягу виробництва області), хімічна - 26,1%, електроенергетика - 9,7%, машинобудування і металообробка - 7,1%, деревообробна та целюлозно-паперова промисловість - 6,9%, добувна промисловість - 2,4%, легка промисловість - 1,0% та інші.

• Харчова промисловість
Сільськогосподарська продукція, що виробляється в регіоні, переробляється на 127 підприємствах харчової галузі, де зайнято 27% працюючих у промисловості регіону. В області функціонує: 11 цукрових заводів, 10 м'ясокомбінатів, 18 молокопереробних підприємств, 5 спиртових та лікеро-горілчаних підприємств, 6 пивоварних та безалкогольних заводів, 9 підприємств, які випускають консервовану продукцію. Галуззю виробляється широкий спектр продуктів харчування: натуральні і консервовані м'ясні, рибні, молочні, плодоовочеві продукти; цукор; крупи; спирт і лікеро-горілчані вироби; пиво і безалкогольні напої; борошняні і кондитерські вироби.

• Хімічна та фармацевтична промисловість
Широко відома продукція підприємств хімічної галузі області, а саме аміак синтетичний, мінеральні добрива, синтетичні смоли. В Черкасах знаходиться одне з найпотужніших хімічних підприємства України - ВАТ "Азот" (виробляє 20% мінеральних добрив України). ВАТ "Азот" є монополістом з виготовлення капролактаму в Україні. Підприємство здійснює поставки своєї продукції у США, Італію, Фінляндію, Ліхтенштейн, Словаччину, Латвію, Росію та інші країни. На підприємствах галузі також виробляються лакофарбові матеріали, хімічні реактиви, розчинники, засоби догляду за автомобілем, лікарські препарати. 
Пۥять підприємств області займаються виробництвом медпрепаратів. Загалом це лiкарськi препарати на основi антибiотикiв, алкалоїдів чи їхніх похідних, вітаміни чи провітаміни та перев'язувальні матеріали.

• Машинобудування
Значне місце в економіці Черкаської області займає машинобудівний комплекс, в якому працює 39 підприємств. Ними налагоджено виробництво технологічного обладнання для галузей агропромислового комплексу, машин і обладнання для тваринництва та виробництва комбікормів, медичних виробів, оптичних приладів, деревообробних верстатів, парових котлів. 
Візитною карткою ВАТ "Черкаський автобус" є міські автобуси малого класу "Богдан". 
З 2008 році в області розпочато виготовлення легкових автомобілів марок ВАЗ та Хюндай на Дочірньому підприємстві "Автоскладальний завод № 2” АТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс”, а з 2010 року - вантажного автомобіля "Bogdan 2310 pick-up”.
Поряд із постачанням автомобільної техніки до Російської Федерації та Вірменії, з початку цього року укладено дистриб’юторські угоди на постачання автомобілів до Білорусії, Азербайджану, Молдови.  

• Розвиток міжнародної спеціалізації у галузях агропромислового комплексу
За структурою виробництва Черкаська область має значні можливості міжнародної спеціалізації в галузях агропромислового комплексу. Проте даний потенціал використовується недостатньо ефективно. Зокрема, нині в економіці області найбільш експорто-орієнтовані є ті галузі, які виробляють продукцію хімічної та пов'язаної з нею галузей промисловості (28,6% експорту), текстиль та текстильні вироби (20,7%), механічне обладнання (17,3%). В той же час продукція харчової промисловості в структурі експорту становить лише 5%, продукція тваринництва - 6,9%, рослинництва - 4,6%. Це незначні обсяги, зважаючи на те, що 43,6% промислового виробництва в області припадає на харчову промисловість, а продукція сільського господарства складає третю частину загальнообласного виробництва.

• Розвиток внутрішнього ринку непродовольчих товарів
У торговельній мережі реалізується понад 50% непродовольчих товарів від загального обсягу продажу товарів народного споживання. Аналіз структури продажу зазначених товарів свідчить про значні резерви у виробництві товарів непродовольчої групи. Продукція вітчизняних товаровиробників становить менше 10% реалізованих телерадіотоварів, годинників, фотокінотоварів, обчислювальної техніки; 50% - електротоварів, дитячих іграшок та ялинкових прикрас, мотоциклів і велосипедів, автомобілів та медичної техніки тощо. Крім цього, менше третини реалізованих тканин, трикотажних і килимових виробів, фарфоро-фаянсового та керамічного посуду, канцтоварів, медикаментів та інше становить продукція іноземного виробництва. 

• Розвиток машинобудування
Прискорений розвиток машинобудівного комплексу як основної ланки, здатної забезпечити інвестиційний прорив до нових технологій, має передбачати його структурну перебудову у таких пріоритетних напрямках як сільськогосподарське машинобудування, виробництво автобусів, приладобудування, електротехнічна промисловість, інформаційні та телекомунікаційні системи.

• Розвиток туризму
Важливе місце в економічному та соціальному розвитку області відводиться сфері оздоровлення, туризму та відпочинку. Багаті природні ресурси, значний історико-культурний потенціал, високий рівень розвитку інфраструктури туризму створюють можливості для всебічного задоволення пізнавальних і рекреаційних потреб не лише вітчизняних, а й іноземних туристів. Унікальне поєднання сучасності і минулого, реальності і легенди давнини створюють численні історично-культурні пам'ятки на тлі чарівної природи
До послуг туристів на Черкащині - 39 державних музеїв та 7 історико-культурних заповідників (Шевченківський національний заповідник в Каневі; заповідник "Батьківщина Тараса Шевченка" на Звенигородщині; Корсунь-Шевченківський історико-культурний заповідник; національний заповідник "Чигирин"; Кам'янський історико-культурний заповідник; історико-культурний заповідник "Трахтемирів"; заповідник Трипільської культури в Тальному), які знайомлять з видатними пам'ятками історії, культури та природи краю.
У межах області знаходиться понад 400 об'єктів природоохоронних територій загальною площею близько 40 тис. га.




Переглядів: 906 | Додав: Toltec | Рейтинг: 0.0/0
На початок
© Toltec 2024
Безкоштовний хостинг uCoz